Kiinan Afrikan-suhteet

Kiinan Afrikan-suhteilla tarkoitetaan Kiinan ja Afrikan mantereen välisiä historiallisia, poliittisia, taloudellisia, sotilaallisia, sosiaalisia ja kulttuurisia yhteyksiä.

Nykyaikaiset poliittiset ja taloudelliset suhteet alkoivat Mao Zedongin aikakaudella, sen jälkeen kun Kiinan kommunistinen puolue saavutti voiton Kiinan sisällissodassa. 2000-luvulta lähtien Kiinan kansantasavalta on luonut yhä vahvemmat taloudelliset siteet Afrikkaan. Afrikassa asuu arviolta miljoona kiinalaista.[1] Lisäksi Kiinassa on arvioitu vuonna 2012 työskentelevän 200 000 afrikkalaista.[2](s. 99) Vuodesta 2020 lähtien Swazimaa ja Somalimaan tasavalta (osa Somaliaa) ovat kaksi Afrikan valtiota, joilla on suhteita Kiinan tasavaltaan.[3]

Kiinan kansantasavallan ja Afrikan välinen kauppa kasvoi 700 prosenttia 1990-luvulla,[4] ja Kiina on tällä hetkellä Afrikan suurin kauppakumppani.[5] Kiinan ja Afrikan yhteistyöfoorumi (FOCAC) perustettiin lokakuussa 2000 viralliseksi foorumiksi vahvistamaan suhteita. Muutamat länsimaat, kuten Iso-Britannia ja Yhdysvallat, ovat olleet huolestuneita Kiinan merkittävistä poliittisista, taloudellisista ja sotilaallisista rooleista Afrikan mantereella.

Kiinan ulkoministeriö korostaa Kiinan kehitysyhteistyötä Afrikan kanssa ja toteaa samalla, että Kiina ja Afrikka pyrkivät "yhteisiin ponnisteluihin kehitysmaiden laillisten oikeuksien ylläpitämiseksi ja uuden, reilun ja oikeudenmukaisen poliittisen ja taloudellisen järjestyksen luomiseksi maailmaan".[6]

  1. "Africa and China: More than minerals", 23 Maaliskuuta 2013. 
  2. Mathews, Gordon and Yang Yang: How Africans Pursue Low-End Globalization in Hong Kong and Mainland China Journal of Current Chinese Affairs. Viitattu 15 July 2012.
  3. https://www.voanews.com/africa/taiwan-china-diplomatic-competition-comes-somaliland?amp
  4. China's trade safari in Africa - Le Monde Diplomatique, May 2005
  5. Peter Wonacott: In Africa, U.S. Watches China's Rise The Wall Street Journal. 2 September 2011. Viitattu 19 July 2012.
  6. "China-Africa Relations", Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China, 25 April 2002

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy